Verslag Vriendschappelijk toernooi 2022

Na drie jaar van afwezigheid is het Vriendschappelijk toernooi van TTC afgelopen zaterdag eindelijk teruggekeerd. De vijftiende editie van het gezellige team-toernooi telde dertig deelnemers van de verenigingen Red Stars (7), Sittard (3), Megacles (2), Seta (2), Westa (2) en TTC (12) zelf. Hieruit zijn via loting veertien koppels gevormd en samen met het vaste gelegenheidsduo John Cardinaals en Fer Koopmans ingedeeld in drie vijfkampen. Verder kende het toernooi de volgende primeurs:

 • het vond voor het eerst plaats in de nieuwe zaal en werd afgesloten in de eigen kantine;
 • er was geen enkele deelnemer uit Landgraaf aanwezig;
 • Bert Thijssen en Johan Peeters hadden voor het eerst sinds de editie van 2018 weer een batje in hun hand (en wisten eveneens nog hoe deze gebruikt moest worden);
 • er stonden naast de traditionele soep en pizza's ook heerlijke 'broodjes worst' op het menu, met liefde bereid door Jack Brokmann en John Jelles;
 • de toernooileiding was niet in handen van TTC, maar werd vakkundig geleid door Rick Pouwels van TTV Red Stars, die vanwege een knieblessure helaas niet kon meestrijden;
 • de bijnaam 'De moer van Velde' werd eervol toegekend aan Jelte van Buren door Ron Giesen;
 • er werden temperaturen van boven de 30 graden Celsius gemeten in zowel de zaal als in de kantine;
 • zowel Tom Thijssen, Arne Reijntjes als Guus Roosen verloren geen enkele enkel;
 • het toernooi kende om 22:30 uur nog steeds geen winnaars;
 • Sander Gelderman werd even later de eerste speler die in twee opeenvolgende edities onderdeel van het winnende team was;
 • tijdens de kleine uurtjes van het napraten werd de muziek verzorgd door DJ Jules 'Tamam Tamam' Holtman;
Sfeer-impressie van de poule-wedstrijden
Sfeer-impressie vanuit de kantine

Rond het middaguur begonnen de teams vol strijdlust aan de poule-wedstrijden en werd al snel duidelijk dat de hoge zaaltemperatuur een gemeenschappelijke vijand was, en dat naast de juiste speltactiek ook een groot uithoudingsvermogen cruciaal zou kunnen worden. De avond was reeds begonnen toen de poules afgerond waren en de vervolgrondes konden beginnen.

In poule A behaalden Philip Hülsmann/Marcel Snijder de meeste punten, Sander Gelderman/Johan Peeters uit poule B deden dit eveneens, en in poule C lukte dit Job Hoedemakers/Björn van den Munckhof.

De troostronde werd verrassend genoeg bemand door koppels Daantje Lommen/Bert Thijssen, Gerard van de Kerkhof/Jules Holtman en John Cardinaals/Fer Koopmans. Zij zouden vervolgens gaan bepalen welk team de rode lantaarn (in de kleur zwart) zou krijgen in een onderlinge driekamp, waarin geen enkele dubbel meer gespeeld zou worden. Moegestreden moesten uiteindelijk John Cardinaals en Fer Koopmans het onderspit delven.

Tegelijkertijd streden de overige 12 teams verder in de hoofdronde en stonden na de tussenronde de volgende kwartfinales op het spel:

 1. Philip/Marcel verloren beide enkels tegen Nick van Birgelen en Arne Reijntjes, die daarvoor ook al in een spannende vijfsetter het dubbel hadden gewonnen van Desmond Janssen en Jelte van Buren
 2. Sander Gelderman/Johan Peeters wonnen van Roel Nouwen/Boyd Huijs, die de kwartfinale via Roy Claessens en nieuwkomer Kjell Verstappen hadden bereikt.
 3. Job Hoedemakers en Björn van den Munckhof dubbelden zich langs Matthian Vaes en Bas Nelissen, die daarvoor Maarten Peeters en Rob Jacobitz hadden verslagen.
 4. Oud-winnaars 2012 Ron Giesen/Guus Roosen wonnen met minimaal verschil in het dubbel van Sem van Gameren en Jesse Massop, die het Red Stars duo Tom Thijssen en nieuwkomer Bert van der Venne hadden uitgeschakeld.

In de spannende halve finales viel het doek na het dubbelspel voor de koppels Nick/Arne en Ron/Guus, zodat rond 22:30 uur de finale gespeeld kon worden tussen Sander/Johan en Job/Björn. Helaas kende de finale geen ontknopings-dubbel, maar bleken Sander Gelderman en Johan Peeters nog te fit voor hun tegenstanders, en behaalden daarmee de overwinning, en konden zij worden toegevoegd aan onderstaand lijstje van personen die het Vriendschappelijk Toernooi twee keer op hun naam hebben geschreven:

 • Erwin Creemers
 • Jack Brokmann
 • Tim Meyboom
 • Ron Giesen
 • Guus Roosen
* De winnaars van het toernooi in 2009 zijn helaas niet teruggevonden in het TTC-archief, dus mogelijk dat bovenstaand lijstje niet compleet is.

Na afloop van de sportieve activiteiten bleef het vocht nog tot in de kleine uurtjes zowel uit als in de deelnemers en toeschouwers vloeien. Ik wil iedereen bedanken voor hun inzet en het laten slagen van deze editie. Hopelijk tot volgend jaar.

Winnaars Vrienschappelijk toernooi 2022
Eindstand poule A
Eindstand poule B
Eindstand poule C
Toernooi Bracket
Kwart en halve finales
Eindstand
Uitslagen troostronde